بسم الله الرحمن الرحيم Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Welcome to Penyelidik Matematika | Thank you for the Visits..

BOH!!

bhapa kin abisia ani
apa di pigang bisdia ah??
'BOH'
red devil
Mr Zamri
peace!!
Mun ada sapa2 yang turun ke Giant di Rimba jgn selamba ja mun melintas dapan food court nya ah... Mana nda, ku pikir patung wah tadi.. to make sure, sikit lagi ku kelitik bisdorang ah..hehehe. Au banar.. org2 Boh ani membuat promosi barangan BOH dua hari mulai tadi pagi... Kira tour seBorneo lah durang ani.

Aside from that, siapa2 yang mau melukis potret kah, karikatur kah, abstrak or pemandangan kah ada jua disana. Nikki atau nama sebenar nya Nikhaszahar bin Ibrahim adalah seorang pelukis jalanan berpengalaman melukis untuk majalah Gila-gila serta Ujang. Lawa2 lah lukisan nya ani...so guys, sampai esuk ganya ni.. Beli lah BOH...test try dulu ada kana bari free tu.hehehe And thanx Zamri for the info....

Nikki

Halloween..


Hari ani, kebanyakkan org barat menyambut ni. Dress in costumes & kids collecting candies as part of the festival. Apa pandangan tani org2 Islam?? Dari mana datang nya & is it permitted for us Muslims???

Halloween ani based on ancient Pagan culture wah ni (budaya purba-jahil-mushrikeen) about celebrating spirits (jins) and not the dead, even the Christians are against and opposing it.
Started over 2000 years ago in British Isles with a group of people known as the Celtics. Bisdorang ani ari mulanya nature lovers, mun dulunya si John Strognofe lahir sudah wah gerenti org celtic ani jadi photographer ni.. si John ani tah yang mula2 sekali mbuat camera ni tapi org cina sama greek plang yang mula2 tau pasal optics ani, nah out tia topik ku hehehe... Durang ada tuhan lagi, god of death named samhain ( Islam teaches that we should only worship the one true creator of all things).

Tani kana ajar dalam Islam that when we die we cannot return from the grave until judgement day and that we must question things at all times to find truth before we pass judgment.
Therefore dressing up and participating in such activity is haram. Treating people with food is good and should be encouraged. However, when you give in charity (treats), give in the name of the ALL-MIGHTY creator and not in the name of false gods. Remember that your action is what is judged in this life.Thus halloween is haram because the entire theme of halloween is to worship and give charity as a form of worship of beings other than the ONE TRUE CREATOR.


Sebagai seorang Muslim, perayaan tani should be ones that honor & berpegang teguh pada iman. Semoga tuhan memelihara tani dari sebarang ajaran sesat. May Allah guide us all to the straight path, forgive us on our sins, and shower us with His mercy. Sekian buat renungan kitani di hari Jumaat yang mulia ini....mcm ustaz ceramah plang aku ani...hehehe




Brapa taun ni training... nya kwn ku ani nda wakil kebangsaan bula, ampit jua training kebangsaan..ganya nda ampit d stadiummm panuh ganya...hahahaha

Bakal raja sehari....Tahniah!!

Tau kamu kah yang sesungguhnya orbit bulan (putaran mengelilingi Bumi) makin taun makin basar?? dalam kadar kira2 3.8 centimeter per year. (Orbit bulan panjang radius nya 384,000 km). Kenapa ya tu nah...pasalnya bulan tani ani menaikkan pasang/surut di Bumi.

Bahagian Bumi yang facing ke bulan will feels & get a stronger pull of gravity dari yang di tengah Bumi. Similarly, bahagian Bumi yang jauh sama nda mengadap bulan kurang tia gravity nya. Efek ani menstretch...eh ada kan u menstretch, memanjangkan Bumi a bit. Jadi bujur tia bumi.

Di jangka dalam 15 billion years (nda bah ku idup lagi), orbit tani mantap, stabil 1.6 kali present size. Jadinya hari-hari di Bumi will be 55 days long equal to the time it will take the moon to orbit the Earth.... Hmmmm pelik tapi kamu nda tau hehehe...

Engrish..















Former Argentinian superstar Diego Maradona is the new head coach of the Argentinian football team after Alfio Basile resigns as head coach following a 1 -0 loss to Chile in a worl cup qualifying game. Brilliance or insanity?? hahaha takut ku karang Argentina ani membuyuk macam lawan England dulu sama involve dadah hehe..


Man utd winger Cristiano Ronaldo has collected the first of what is expected to be a host of individual honours after being named FifPro World Footballer of the year.

FifPro team: Iker Casillas (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), John Terry (Chelsea), Rio Ferdinand (Manchester United), Carles Puyol (Barcelona), Steven Gerrard (Liverpool), Kaka (AC Milan), Xavi (Barcelona), Lionel Messi (Barcelona), Fernando Torres (Liverpool), Cristiano Ronaldo (Manchester United).



Kickoff 4 kids will again held their football clinic at the SOAS college field this Sunday.

There have been 3 successful tryouts in Tutong, KB & bandar. The clinic is opened for children aged 6 years old above throughout the country. Their aim is to get as many children to play & enjoy football in the country at an early age, hence improving the standard of football in the country. Interest from the general public have been encouraging so far.

The programme had launch partneship with some of government & private school in the sultanate. Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah school became the first school in brunei to sign up for the football clinics, handled by former Brunei national players, Mohd Brian Iman Bothwell, Hj Rosanan Samak, Haji Rosaidi Hj Md Kamis and Zaini Tumih, to name a few.

The coaches have been admiring on how countries globally have introduced similar football academies to develop a much needed life-line for the youngs to express themselves in a safe, healthy environment, and also to promote healthy young minds and bodies through football regardless of their skill level. Encouraging on going training where emphasis is placed on the continued development of fundamental skills and careful consideration has been given to prioritize the most relevant techniques at this age.

Registration fee package is BND35 which includes structured training by the coaches over a period of time, supply of all football equipment, sponsored football shirt and shorts, insurance coverage whereby the safety of these kids are the 1st priority. Valuation of each child will be after 12 sessions. Upon completion, each kid will receive a certificate of completion, progress report, fitness report and areas where the individual needs to focus on.

For more details, come join the fun this Sunday and watch the kids in action.












Wardun Quit??

Is this true?? Tapi yang nda pasti, is he quiting playing international futbol or simply just quiting DPMM FC. Wardun Md Yussof have been the no.1 goalie for both Brunei aswell as DPMM FC for years now, Wijaya FC jua ah & Papp FC perasan ku. Ist representing the country eversince his SOASC years. This makes us wonder why?? Is he playing for the wrong reasons?? im sure he have a passion for football, so do i hahaha... cant he manage his football & work?? anything to do with their recent failure to qualify for the AFF Suzuki Cup? tired of training?? antah ah..

I do understand that quitting is not for everyone. Well, it doesn't makes him a quitter!! Quitting is easy and makes you a quitter. Commitment is hard but it makes you commited.. yay!! eh eh..nothing is revealed yet ah..khabar angin je sempena musim ujan-ujan tia ganya...hehehe

Our national football team which comprise of DPMM FC players failed to advance for the final championship of the AFF Suzuki cup after only gaining 4th place with 4 points. Bisdurang kalah lagi 1-2 di tangan pasukan tuan rumah Cambodia pada hari kelima & perlawanan terakhir bagi sesi kelayakan Suzuki cup yang dulunya dikenali sebagai Tiger cup. Gol kitani d jaringkan oleh Hardi Anak Bujang. Rangking dunia tani masa ani d tangga 184 bersamaan 36 mata... naik sikit lah dari bulan Ogos. Sabar saja

Final standings

1. Laos 9pts (+2)
2. Cambodia 7pts (+1)
3. Philippines 7pts (+1)
4. BRUNEI 4pts (-1)
5. Timor Leste 1pt (-5)


Macam ku kenal...

the emcee..

Tetamu kehormat beramah mesra bersama kanak-kanak


Pusat Perkembangan Kanak-kanak (CDC) petang tadi menyambut Hari Raya Aildilfitri bertempat di Hua Ho Manggis Mall. Tujuan utama sambutan yang pertama kali diadakan secara besar-besaran ini ialah bagi memberi peluang kanak-kanak istimewa ini berhari raya dengan rakan sebaya CDC di samping dapat mengukuhkan tali silaturahim di kalangan kakitangan, para ibu bapa / penjaga dan anak-anak mereka.

CDC adalah satu pusat kemudahan yang menyediakan pertolongan dan bantuan bagi kanak-kanak berkeperluan khas.
Majlis yang berlangsung di Hua Ho Manggis Mall ini diserikan lagi dengan pelbagai persembahan dari BLIA Sendirian Berhad dan penyanyi-penyanyi tempatan.

Pada akhir majlis, kanak-kanak yang hadir menerima sumbangan berupa 'duit raya' yang disampaikan oleh tetamu kehormat majlis, yang berhormat Pehin Orang kaya Indera Pahlawan Dato Seri Setia Haji Awang Suyoi serta tetamu-tetamu khas lain, manakala KFC pula menghadiahkan makanan ringan.


Juga hadir Timbalan Menteri kesihatan, Yang dimuliakan Pehin Orang Kaya Pekerma Laila Diraja Dato Paduka Haji Awang hazair serta pegawai-pegawai kanan dari kementerian itu.

d' special ones..

Melamine merupakan salah satu bahan sitetis (buatan) yang dipakai sebagai bahan dasar plastik. Ianya adalah bes organik yang terdiri daripada karbon, oksigen dan nitrogen. Bahan kimia ini kali pertama dihasilkan oleh Justus von Liebig pada 1830 yang kemudiannya dihasilkan secara basar-basaran untuk kegunahan industri.

Seperti yang tani maklum, bagi yang maklum lah, melamine merupakan bahan yang digunakan untuk membuat pinggan mangkuk tani. Selain atu, ianya merupakan bahan yang kana pakai untuk menyelaputi permukaan plastik dan kayu.

Banyak eh kandungan nitrogen dalam melamine ani, 66%. Mun dicampur dalam susu, habis tia bah protein dalam susu ah. Sipun tia melamine ani mudah dissolve dalam aing sama sanang di discharge melalui urin, buah pinggang tani ada hadnya sendiri. Consequencenya kidney tani nda belaku membuang dari tubuh badan tani. Jadi pakat tia sampai memproduce kristal, nya orang tani batu karang. batu karang ani makin lama makin betambahsaiznya sampai ahirnya menyebabkan serious kidney failure.

Kesan melamine ani secara langsung mengakibatkan iritasi mun tecium sama tesagir sama kulit atau mata. Pengambilan melamine melalui makanan bulih mengakibatkan:
  • kerosakan sistempembiakan
  • pembentukkan batu karang dalam kidney sama urinary bladder.
MAKLUMAT LANJUT SILA TAKAN DIBAWAH.

http://en.wikipedia.org/wiki/Melamine

Ribut??

wah!! banar kah ni?? Received one sms at 5.22pm yesterday informing me ada ribut dlm masa 24 jam. Masa receive sms atu hujan and angin kuat plang. Hmmm... its now 1 past 3pm, alum plang hujan. Khabar angin saja kali ah??? Now cloudy ja...maybe malam hujan lah..Wallahuaklam. Mcm orh kajicuaca plang aku ani.


Youth Development Cerntre holds a two day customer's day. Today's customer's day is one of the few activities held annually by the Youth Development Centre. It was officiated by the senior special duties officer JBS, Awang Haji Zamri bin DP Haji Hamdani.


The event was filled with informative briefing and exhibition of courses offered at the centre. Apart from that, the centre hopes the customer day will be benificial, especially for the youth as well as to attract more and more youths to join their programs offered, exclusively youths who no longer continues formal education and unemployed. The public and the youth will also get to interact directly with the teachers.


Design melon

For more info, go and have a peek at the centre. You still have time till 11am tomorrow.

Students trying the ambuyat

A group of students and two teachers from Rulang Primary School of Singapore were here at SR Anggerek Desa to attend their school twinning programme. This annual programme is expected to strengthen the relationship between the students and staffs while broadening the co-operation and collaboration between both schools.

Some of the teachers enjoying their lunch

The visits will enable students to learn more on the socio-cultural values of both countries and motivate teachers and students to excel in their field.

* Thanx to the cigu for the info.


UNIFIL mission

Perbarisan lalu kontinjen UNIFIL

Our country continues to join peace keeping missions. Five soldiers of the Royal Brunei Armed Forces will be leaving for Lebanon, among 225 Malcon West 1 members of the Malaysian Military Forces, on the Oct 25. This is the first time Brunei soldiers participate in any Malaysian peacekeeping missions under the United Nations (UN) banner.


Bergambar ramai bersama jemputan khas

Bisdorang ani kana tampatkan di bahagian barat sempadan Lubnan-Israel, Al-Tyri, 4km dari sempadan.

Wah!! bangga ku eh.. mun aku mau jua ku kana antar. Tahniah to the five Brunei soldiers.. askar2 terpilih ganya ni join United nations Interim Force In Lebanon (UNIFIL)

Tani doa kan bisdurang mendapat kesejahteraan dan mendapat rahmat dan perlindungan Allah S.W.T Amin..


New friendship..

Cenderahati kana bari sebuting sorang..

ni nah yang nyuruh aku awal...

Warga Kadastral..

Anything missing??

Ahli jawatankuasa..

Ingat sanang merambat pasir ah..


Jawatankuasa Kesihatan & Keselamtan..

ikut ya jua...

confirm sakit tuhut ni..

This was held last Sunday at Berakas forest reserve. Awal kali ah kana suruh datang 6.45 pagi... cMohammad lah punya angkara ni..hehe. Acara di mulai dengan senamrobik dan kemudiannya di ikuti dengan pembahagian cenderahati. So, beruntung lah kerabat kadastral serta keluarga yang hadir pagi atu...semua kana bari jamu.. Acara sukan dimulai dengan lumba makan roti tawar begula bagi kanak2 sahaja.. baik jua begula..mun nda batah kan habis kali.. bermacam2 jenis lah games yang di pertandingkan, bukan untuk kanak2 ganya untuk org basar pun ya jua.. kira siuk lah sukan ria ani, bukan nya apa.. hadiah2 nya lumayan. Imagine saja, ada yang manang gula seguni, baras wangi 10 kilo, minyak makan, omo, tisu, alat2 tulis dll. Nda nyasal datang..

Acara pagi atu memberi peluang warga kadastral untuk bersuai kenal di antara satu sama lain sekaligus mengeratkan silaturahim dan kerjasama dalam mewujudkan semangat kekeluargaan.