بسم الله الرحمن الرحيم Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Welcome to Penyelidik Matematika | Thank you for the Visits..


Brunei Darussalam joined the rest of the world in turning the lights out for Earth Hour, an initiative started by WWF (World Wide Fund for Nature) to save energy around the world for an hour.


Leading hotels in the sultanate, notably The Empire Hotel & Country Club and Sheraton Utama Hotel, switched off the lights for an hour to join the global initiative. It was the first time that Empire Hotel and Country Club turned off the light at the main atrium lobby (from 8.30pm to 9.30pm).

The Chairman of Brunei Investment Agency, Pehin Orang Kaya Seri Kerma Dato Seri Setia (Dr) Hj Awang Abu Bakar bin Hj Apong who is also the Minister of Communications, along with Executive Director Hajah Zetty Zarirah Dato Paduka Hj Metassn, led the candle-lighting seconds prior to lights off at the Empire Hotel CC.

Acting General Manager Mr Sean Boyle said: "As part of the world's effort, we are delighted to take part by turning off the lights in our beautiful atrium and we are overwhelmed by the spirit and support given by all team members as well as guests toward this worthy cause."

Some 4,000 candles were lit up inside the hotel by guests and personnel.
The article taken from Sunday Online. Click here for more

My kids lightning the candles at the Empire hotel

Sory guys, atu ja gambar dpt ku liat kan... Selalu udah my kids appear dlm Papers ani, but this time front page of teh Sunday Newspaper!!!! haha...My lappie ada masalah, mun esuk nda dpt ku selamat kan, ku humban dari tingkat 3 hahahahaha...

Kura-kura??

This was the thing that i mentioned ari atu...

DSC_0046
Dari mana luah mu??

DSC_0577 copy

12 Rounds..

And i end up watching THIS..... This is one good movie.. John Cena hero nya walaupun anku nda minat WWF!!!! eh rupanya Ceta Knowing atu batah g show nya hahaha... sama day sama Fast & Furios 3 kah tu on the 2nd April.


Which one???

Which one shud i choose?? Il let the misus decide since its her BAFDAY....






What a match last nite!!! Wasn't really concentrating plang hehe.. makan all the way, lapar jamu.. I missed the dismissal part, napa ya ah... someone care to story?? was it true ya kana buang padang pasal nandang minuman??

More pics here...

DSC_0012 copy

DSC_0105

DSC_0071

DSC_0031

DSC_0146
I miss the incident.. tapi sampat mengambar haha
DSC_0155
4 vs 1.. atu jua lagi alah reff..
DSC_0153
Salleh (SOG) mun nda ngambat nda sah hahaha...
DSC_0175 copy


Nada kaja..



Photos contributed by Gyus... atu laju ya mengidit... nada bah jua kan ko buat... hahaha...
Binatang apa kah itu??? Bottom left!! More pics later..

Its been a while since we played together. Kali ani tournament amal.. It was fun lah since batah dah nda main bula. Ganya nda semua dapat main. CHifney masih Aussie mood nya kali hahaha.. sorry hiff, C Amin i heard ada exam.. mun nda karas defend tu..penagak no. 1!!! Biasa nya kami main for fun saja ni mun ikut tournament2. But last nite was a very unexpected scenario. 3 wins out of 4. Atu pun last game kami kalah pasal kami masuk udah... CYusrin nda mau score kah?? Biasalah udah kalah atu alasan hahaha... Here are some shoots from lastnite, mostly taken by both the new Photog, GYUS & KARIM. Congrates on your purchases... bali lah banyak2 lens... dpt pinjam2 hahaha...

Eh jgn lupa 2nd round main 29th ah... Turun lah beramai2 esp to EX-GMTians...

More pics here...

DSC_0486 copy
DSC_0455
DSC_0456
DSC_0457
Gol cFahmi...

DSC_0513
Panat FC... bukan org2 panat ni ah..
DSC_0493
Puta man..
DSC_0485 copy
Bapak pengurus...

R u an AF fan?? demam akademi?? well after watching last weeks concert & performance from the AF 7 students... I totally agree with wat Adlin, one of the pengkritik, commented. This years promises the best of all..

But im not gonna merepek pasal AF hahaha.. R u guys familiar with the Indonesian reality shows??? AFI for intance, the Indonesian version pf Akademi fantasia, Mama Mia etc. Yang siuk is the komentator part!!! I wonder y AKADEMI FANTASIA labelled them as PENGKRITIK?? Well, the para komentator would comment on all aspects, believe it or not, it would take them more than 30 mins juz to comment on one song... & sometimes more than an HOUR!! HAHAHA... Siuk eh

I personally like Super Soulmate, Super Celeb Show, Super Twin, Super Mama and ada lah lagi yg super super.. simply maybe bcoz of the host... Eko Patrio, Ruben Onsu & Ivan Gunawan. Mun durang bari komen wah, baru satu penyanyi kan sejam haha. Ikut lagi durang banyanyi tu. Usually it starts at 8pm wib,9pm tani lah tu & finishes at 2am waktu Berakas & kdg2 telebih sudah, hehehe.. Cant wait... bila tah kan start durang ani... liat saja video dbawah ah...& do cek other videos of them in action... SETERESSSSS BO!!!




Lama udah lagu ani.... sunguh menyentuh gitu.... Karaoke YUKK!!!!

Top 4!!

Here is the highlights of the slaughtering at The Emirates where Blackburn were raped 4 -0... We're back in the Top 4, FINALLY!!!



Jat da da da...



I think in every half an hour or so, this song is played on TV. Yeah im here infront of the tele waiting for the TRANSFORMASI, hahaha... & the match Man utd Vs Liverpool. NOT!!! Its the theme song for *if I'm not mistaken* Astro Box Office Movies advert or whatever you call that, for the month of March.

At first it is very ANNOYING listening to it over and over again! Just imagine the advert plus the song is 'on' in every 15 minutes. Whenever its time for commercial break, the advert is 'on'!!! I can't remember since when I started to sing along to this song and finally yesterday I downloaded the song, mencari ku yooo... I am ADDICTED to it without me realising it sampai sanggup mencari the lyrics tp nda jumpa. Huhu...

Belowsss is the lyric to the song. Spending 20 minutes of my precious time transcribing this song. Huhu... I'm taking my break again from doing my summary.

Jat Da Da Da – Dia Fadila

Jat Da Da Da [8x]

Entah mengapa debar dijiwa

terasa bagai ku telah jatuh cinta

semakin lama

semakin mula rasa rindu

kini ku sedar

ku tak berdaya

memendam rasa yang sekian lama

ku inginkan mu mencintaimu oh sayangku

jangan cuba mecipta harapan

jika kau hanya mainkan perasaan

yang sekian lamanya

dambakan kehadiranmu

Jangan biar ku mencintai mu

melainkan kau merasa begitu

kerana hati ini

tak bisa diluka lagi

Jat Da Da Da [8x]

Katakan saja yang sejujurnya

ada kau rasa

apa yang ku rasa

ku kan setia

mengharap sinar bahagia

jangan cuba mecipta harapan

jika kau hanya mainkan perasaan

yang sekian lamanya

dambakan kehadiranmu

Jangan biar ku mencintai mu

melainkan kau merasa begitu

kerana hati ini

tak bisa diluka lagi

[Bridge]

Jat Da Da Da

[Bridge]

jangan cuba mecipta harapan

jika kau hanya mainkan perasaan

yang sekian lamanya

dambakan kehadiranmu

Jangan biar ku mencintai mu

melainkan kau merasa begitu

kerana hati ini

tak bisa diluka lagi

Jat Da Da Da [8x]



Rupanya tanpa kita sadari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita nda bulih sembarangan. Hal anitah penyebab terjadinya mcm2 penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan & lain2 penyakit. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah nda pernah sakit perut sepanjang hayatnya pasal pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau tani ikut diet Rasullullah ani, biskita nda kan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING/IKAN/AYAM/CUKA/

Jangan makan IKAN bersama DAGING/TELUR/DAUN SALAD

Jangan makan BUAH bersama SUSU contoh :- KOKTEL

CARA MAKAN

JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.

JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . BARANG SIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA & KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

Usul andangnya payah.. tapi, mun nda caya...

cubalah.................................

Pengaruhnya nda dalam jangka pendek.... Akan berpengaruh bila tani udah tua nanti. Dalam kitab juga melarang tani makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.

Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu, pasal cepat mendapat penyakit. Ani terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merusak usus kitani.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesehatan seperti membuat amalan, antara lain:

Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Tani bulih saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan nda gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air es) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (payah mendapat sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kitani bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa). Tani akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ani terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.

Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan & bila habis hendaklah menjilat jari. Ahli saintis jua telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)

Wassalam...

Sama-samalah kita mengamalkannya.......
WallahuA'lam

Sabda nabi, Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insya Allah... Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya. Apabila tani udah tahu ilmu ani, ajar2 kan tia arah org lain. Ani pun diet Rasullulah SAW tani jua.



This is from an email i received few minutes ago... Hope this is true...


"Perkataan BYE merupakan JARUM SULIT kristian...didalam bahasa Arab bermaksud " fi hafzil baba" manakala dlm bahasa Malaysia b'maksud di bwh naungan pope(paderi) . jd foward dan sebarkan kepada semua shbt2 anda.semoga Allah memberi rahmat kpd kita dan org lain.wassalam.
Wallahualam. ..
Sebaik2nya
gantikan perkataan BYE tersebut kepada Assalamualaikum . .. Kerana sesungguhnya Islam yang
diwariskan kepada kita oleh junjungan besar Nabi Muhammad SWT itu sudah lengkap dan sesuai untuk diamalkan sehingga ke akhir zaman... Cuma kita sahaja yang gemar menuruti budaya barat... (Budaya orang kafir laknat Nauzubillah. ..)"

Izz

DSC_0359 copy
Syamimi (6th), Izz Darwisy (5th), Nafiez (7th)
DSC_0361 copy

Syamimi

DSC_0345 copy
Perlawanan sengit ni...
Sushi...
Yatah ganya ku ampit ni..

Yesterday we organized a Birthday party & Doa Selamat for Izz Darwisy, Nafiez & Syamimi, my niece..invite semua auntie, uncle abg n kakak..ibu's buat ikan goreng sambal pedas, daging urat, and other food, tapi yg paling sodap was Ambuyating lah..so HAPPY 5TH BIRTHDAY untuk my beloved prince Mohammad Aziem Izz Darwisy & HAPPY 7TH BIRTHDAY to Mohammad Aziem Nafiez & also to my niece, Syamimi, who turns 6 yesterday...

Happy Birthday. May you all grow up healthy and smart & become org2 yg beriman. :)

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, 'Maafkanlah, ayahku sedang demam', kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, 'Siapakah itu wahai anakku?'

'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi! bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang. Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia.

Dialah malaikatul maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.


'Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?', tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah. 'Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. 'Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu,' kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?', tanya Jibril lagi. 'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?' 'Jangan khawatir, wahai Rasul ! Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.' Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

'Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?' Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu. 'Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi. 'Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.'

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, ! Ali segera mendekatkan telinganya. 'Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku' 'peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.'

Diluar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan. 'Ummatii,ummatii,ummatiii?' - 'Umatku, umatku, umatku' Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu. Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?

Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi
. Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.

Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw bersabda: "Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan.... ...."

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah didatang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, maka ia telah diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab, tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga dihalang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan- kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil memimpinnya ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita disekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-menderang.

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya,maka menjelmalah SIFATSILATURRAHIMNY A DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya,maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.


It is not sure whether AF7 could bring back the excitement with the presence of the 20 miscellaneous background contestants, after facing an abysymal cold & cheerless few seasons.
Of the 20 candidates, 1 is a recording artist, nas Adila, whilst 2, Aril & Abraham, are contestants of a reality TV programme. Abraham is one of the Top 4 in One In A Million 2 & Aril is a Tv host & Gangstarz contestants which is also the brother to the singer Izwan Pilus.

Other than Aril, there are 2 more candidate who have a family ties with the artist Isma & Lizda. Isma or her reL name, Ismaliza ismail is the sista to the singer Tomok, who is currently competing in the One In A Million, & wife to the composer & singer, Zul 2by2. Whereas, Lizda is the wife of the famous actor, Ezany.

I do think this is the Astro strategy in using the artist kinship as the AF7 attraction.

DSC_0319 copy

DSC_0421 copy

DSC_0086 copy

Happy 7th birthday to my second son, Mohammad Aziem Nafiez (MAN)or better called ayai, who turns seven years old today. You have turned into an incredibly imaginative child who is fearless in all things.

I love you son, and may Allah bless you as you prepare to take place in this wide, wide world..

Ever wonder what would happen if we treated our Quran like we treat our cell phone?

What if we carried it around in our purses or pockets?

What if we flipped through it several time a day?

What if we turned back to go get it if we forgot it?

What if we used it to receive messages from the text?

What if we treated it like we couldn't live without it?

What if we gave it to kids as gifts?

What if we used it when we traveled?

What if we used it in case of emergency?

This is something to make you go....hmm...where is my Quran?

Oh, and one more thing.

Unlike our cell phone, we don't have to worry about our Quran being disconnected